Rabu, 16 September 2015

Resipi Kek Gula Hangus

Hari ni mama ayu & famili dok kt rumah aje...main masak2...almaklmumlah tetiap hari kerja kan...weekend pulak mama ayu ke kelas, tinggal anak2 ngan en suami aje di rumah....time2 cuti ni lah dapat bersama2, tengok tv, borak2 dan melayan kerenah anak2

Tengahari tadi mama ayu masak mee kari...gambar lupe lak nak snap...hehe
Sejak ade mr #noxxapressurecooker ni...sangat2 lah memudahkan kerje2 memasak mama ayu kt rumah ni....main campak2 aje, yg penting dpt masak dgn cepat dan menjimatkan masa

So petang2 boring2 ni...kite tgk resipi ape yg ade kt dalam buku....rasa mcm nak buat kek gula hangus pulak...jenguk dlm peti ais, semua keperluan nak buat kek gula hangus ni ade...ape lg....jom kite tgk resipi & cara memasak kek ni...

Cara2 memasak ni mama ayu dapat daripada team ATC - Datin Khairun kongsi resipi ni pada kami semua....jom layanzzz


Resipi Kek Gula Hangus





Bahan-bahannye :

1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk air panas
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
4/5 biji telur
Setengah buku butter
Satu sudu besar esen vanilla 

Cara-caranye :

- Gula dibuat gula hangus ( gula dicairkan dgn api yang sederhana, dah cair masukkan air panas sedikit demi sedikit ) - time ni kene berhati2 ye sbb masa masukkan air, akan terpercik sikit.....
- Tutup api dan masukkan butter ke dlm gula hangus tadi, biar sampai cair semuanya
- Sejukkan gula hangus tadi dan biarkan seketika
- Masukkan susu ke dalam gula hangus dan satu sudu besar esen vanilla
- Pukul telur di dalam bekas yang berasingan
- Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah di ayak ke dlm telur yg dipukul tadi ( masukkan sedikit demi sedikit bagi mengelakkan tepung berketul-ketul)
- Akhir sekali masukkan gula hangus ke dalam tepung tadi dan kacau hingga sebati
- Biarkan adunan tadi selama 1-2 jam agar terjadinye lubang2 semut
- Masak adunan tadi ke dalam noxxa pressure cooker selama 35 minit ( tekan button steam selama 35 minit dan tombol di atas pressure cooker pun mestilah berada dalam keadaan steam juga)

Selamat mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan